Iedereen heeft LEER-KRACHT

Wanneer we het over leerkracht hebben, zijn we geneigd meteen te denken aan iemand anders die zich inzet om ons te verrijken met kennis en vaardigheden. Toch heeft iedereen kracht om het beste van zichzelf naar boven te halen en om zelf een actieve rol te spelen in de mate waarop het aangeleerde opgenomen wordt: leer – kracht. Als we het over dit soort leerkracht als functie binnen onszelf hebben, spreken we over executieve functies. Executieve functies kunnen worden gezien als de ‘dirigent’ van de cognitieve vaardigheden, het zijn een verzameling processen die te maken hebben met het beheren van jezelf en de bronnen die nodig zijn om een doel te bereiken.  Goed nieuws: we hebben ze allemaal, we kunnen ze trainen en dat hoeft niet eens saai of zwaar te zijn 🙂

Kinderen worden geboren met het vermogen om deze functies te ontwikkelen. Naarmate het kind ouder wordt (en naarmate de aangeboden training) , kan het meer zelfstandigheid verwerven doordat hij deze vaardigheden meer en meer onder de knie krijgt. Tegen het eind van de adolescentiefase kunnen zij dankzij deze executieve functies redelijk zelfstandig functioneren. Meer goed nieuws: het blijft mogelijk om deze functies ook als volwassenen verder te ontwikkelen. Nooit te oud om te leren… daar komt het dus van 😉

Bij de executieve functies kunnen elf vaardigheden onderverdeeld worden in twee dimensies: Denken en doen. De vaardigheden kan je dan ook weer opdelen in 4 soorten:

 • Impulsbeheersing.
 • Concentratie.
 • Flexibiliteit.
 • Prioriteiten stellen.

Enkele voorbeelden van denkvaardigheden:

 • het vermogen om na te denken voor je iets doet (reactievermogen, bijvoorbeeld: een jong kind kan al een korte tijd wachten zonder de orde te verstoren)
 • het vermogen om emoties te reguleren zodat je doelen kan realiseren, taken kan voltooien of je gedrag kan reguleren (emotieregulatie, bijvoorbeeld: een tiener weet hoe hij zijn zenuwen voor een wedstrijd of een toets moet beheersen om vervolgens goed te presteren)
 • het vermogen om zonder dralen aan een project te beginnen, op tijd, op een efficiënte wijze (taakinitiatie, bijvoorbeeld: een tiener wacht niet tot het laatste moment om met een opdracht te beginnen)
 • het vermogen om de aandacht erbij te houden, ondanks vermoeidheid, afleiding of verveling (volgehouden aandacht, bijvoorbeeld: een student kan met korte pauzes en tot twee uur vol aandacht aan zijn huiswerkopdrachten werken.

Enkele voorbeelden van ‘doe’ vaardigheden:

 • het vermogen om dingen volgens een bepaald systeem te organiseren of te ordenen (organisatie, bijvoorbeeld: een jongere kan benodigdheden voor een sport ordenen en lokaliseren)
 • het vermogen om in te schatten hoeveel tijd je hebt, hoe je die kunt indelen en hoe je jezelf aan tijdslimieten en deadlines kunt houden (timemanagement, bijvoorbeeld: een student kan een schema opstellen om bepaalde deadlines te halen)
 • de vaardigheid om plannen te herzien als zich belemmeringen of tegenslagen voordoen (flexibiliteit/ veerkracht, bijvoorbeeld: iemand kan zich zonder al te veel problemen aanpassen aan een verandering in de plannen)

Sleutelwoorden bij executieve functies zijn: cognitieve controle, zelfregulering, creativiteit, aandacht, redeneren, werkgeheugen, vloeiende intelligentie, remmende controle, taakomschakeling, mentale flexibiliteit of samengevat : veerkracht van de leerkracht 🙂

Groetjes, Vera

Gepubliceerd door Vera Van de Velde

Hallo, ik ben Vera en ik stel mijn ervaring in onderwijs graag ten dienst van ouders, (zorg)leerkrachten en leidinggevenden in onderwijs. Wil je meer weten of een afspraak maken? Neem dan gerust contact met me op via info@flowvdv.be of via het contactformulier op deze site. Heel veel groetjes, Vera

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: