Communiceren als directeur: leiden of lijden

De directeur in het (buitengewoon) basisonderwijs heeft een hele bijzondere rol. Het ‘leiding’ geven aan een team, zoals dat van elke directeur geacht wordt te doen, krijgt in het onderwijs toch een bijzondere dimensie. De onderwijsleider heeft immers een andere vorm van autoriteit nodig. In de meeste andere sectoren ondersteund een economische pijler de autoriteit van de leider in belangrijke mate (die van: de leider heeft impact op mijn werksituatie, mijn loon, mijn ‘positie’ in de groep). De onderwijsleider valt in de meeste gevallen terug op zijn of haar verbinding en overtuigingskracht om teamleden te motiveren, maar ook om ze bij- en aan te sturen. De economische pijler valt in dit stukje al volledig weg van zodra een teamlid ‘vast benoemd’ is. Laat me duidelijk wezen dat ik dit artikel niet schrijf als pleidooi voor of tégen de vaste benoeming, die discussie doet hier helemaal niet terzake.

Wat wél mijn aandacht trekt is: hoe gaan schoolleiders hiermee om? Op welke manier zoeken (en vinden) ze ondersteuning om net die kracht te versterken om te verbinden en om te (be-)sturen vanuit overtuiging? Waar vinden ze ondersteuning om het inzicht aan te scherpen in hun eigen overtuigingen, in de overtuigingen binnen het team en in de schoolvisie? Waar zit het verschil tussen leiden en lijden om de onderwijskwaliteit in je school dynamisch op te volgen en te bewaken?

Vanuit mijn eigen verhaal geloof ik dat het leren van mekaar en het samen oefenen vanuit concrete situaties versterkend kan zijn. Al is het opletten geblazen om tijdens zulke oefening niet te vervallen in het ‘arme ik’ syndroom… daarmee bedoel ik dat het samen oefenen al snel kan ‘lijden‘ tot het ventileren van ervaringen en nog een stapje verder tot een klaaggesprek waar energie noch oplossingen uit ontspruiten. Enige structuur en ondersteuning kan hier helpen. Gericht werken aan constructieve communicatie kan tot een sterkere verbinding en overtuigingskracht ‘leiden‘.

Ik ben ook benieuwd naar jullie verhaal… Herken je deze stelling? Wat is jouw idee hierover? laat gerust je mening achter via de contact pagina, fb of linkedln.

Veerkrachtige groet

Vera

 

Gepubliceerd door Vera Van de Velde

Hallo, ik ben Vera en ik stel mijn ervaring in onderwijs graag ten dienst van ouders, (zorg)leerkrachten en leidinggevenden in onderwijs. Wil je meer weten of een afspraak maken? Neem dan gerust contact met me op via info@flowvdv.be of via het contactformulier op deze site. Heel veel groetjes, Vera

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: