ONderWIJSspel voor (zorg)leerkrachten

Uit onderzoek weten we dat kinderen met meer plezier naar school komen én beter leren als hun ouders constructief betrokken zijn bij de school. Ouderbetrokkenheid is dan ook niet toevallig een aandachtspunt in vele teams en een item in tal van boeken en publicaties. Het gaat hier over communicatie, dus ook over verschillende invalshoeken van waaruit elke gesprekspartner deelneemt aan het gesprek (weet je nog: zender – boodschap – ontvanger). Het ONderWIJSspel voor (zorg)leerkrachten vertrekt vanuit het perspectief van de school die wil inzetten op een constructieve en oplossingsgerichte communicatie met alle ouders.

Je bent (zorg)leerkracht of schoolleider dus je kent ze wel… die ouders die je vlot kan bereiken en met wie de communicatie vlotjes loop… maar je kent wellicht ook die ‘moeilijke’ situaties, waar je een vervelende boodschap moet brengen, waar je misschien zelfs de weg naar communicatie nog niet gevonden hebt, of die keren dat je haren je al vooraf ten berge rijzen als je nog maar denkt aan dat ene komende gesprek… Het kan helpen om over deze situaties te ventileren in de koffiekamer, allicht lucht dat even op. Maar heeft dit ook een effect op de volgende uitdaging die je te wachten staat? Helpt die opluchting en het delen van de smart je ook vooruit om beter gelaarsd en gespoord te zijn wanneer je een volgende ‘uitdagende’ vraag of opmerking krijgt van een ouder?

Het is in elk geval al sterk wanneer je elkaar als team kan opvangen. Jullie zijn immers dé experten die deze, soms hachelijke, situaties tot een goed einde trachten te brengen.

Het ONderWIJSspel heeft als doel om jullie eigen sterktes naar boven te halen en in te zetten. Het spel is erop gericht om via stellingen en situatieschetsen die oplossingen uit te lokken die in jullie specifieke situatie het beste werken.

Het spel wordt professioneel begeleid, maar berust op de inbreng van elke deelnemer. De organisatie en aanpak wordt afgestemd op maat van jouw team. Een ONderWIJS ronde duurt ongeveer 2 uur en wordt gespeeld met minstens 4 tot maximum 12 deelnemers.

De ONderWIJS ronde met het schoolteam kan ook aangevuld worden met de ONderWIJS ronde die specifiek gemaakt is voor ouders en die bijvoorbeeld kan aangeboden worden als workshop tijdens een ouderavond of in samenwerking met een oudercomité.

5 goede redenen om het ONderWIJSspel als team te spelen:

  • Omdat het vergaren en delen van inzichten over uitdagende gesprekken leidt tot meer vertrouwen en dus tot betere effecten tijdens je toekomstige gesprekken.
  • Omdat het spel inzet op het SAMEN delen van mogelijkheden en invalshoeken die gebaseerd zijn op je EIGEN ervaring.
  • Omdat goed of fout niet belangrijk is tijdens dit spel.
  • Omdat het spel gebaseerd is op een verzameling van herkenbare en concrete situatieschetsen.
  • Omdat het een luchtige en gezellige spelvorm is die toch aanzet tot verdieping en inzicht.

Wil je graag meer weten, of wil je een gesprek plannen? Neem dan snel contact op via info@flowvdv.be

Je doet er me een groot plezier mee als je deze informatie deelt of als je me laat weten wie ik hiermee kan helpen.

Hopelijk tot ONderWIJS snel,

Groetjes

Vera

Gepubliceerd door Vera Van de Velde

Hallo, ik ben Vera en ik stel mijn ervaring in onderwijs graag ten dienst van ouders, (zorg)leerkrachten en leidinggevenden in onderwijs. Wil je meer weten of een afspraak maken? Neem dan gerust contact met me op via info@flowvdv.be of via het contactformulier op deze site. Heel veel groetjes, Vera

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: